Niedocukrzenie krwi

Niedocukrzenie krwi Odwrotnym stanem przecukrzenia krwi jest jej niedocukrzenie (hypoglycaemia). Obniżenie stężenia cukru we krwi powstaje z powodu niedostatecznego doprowadzenia cukru, nadmiernego jego wydatkowania nadmiernej syntezy glikogenu. a. Niedocukrzenie krwi z niedostatecznego doprowadzania cukru. Jak wiadomo; niedocukrzenie krwi powstaje podczas głodu, kiedy doprowadzanie, do ustroju węglowodanów jest niedostateczne albo w, ogóle ustaje. Głównym źródłem zaopatrzenia krwi w cukier jest wątroba. Jeżeli podwiążemy żyłę wątrobową, to stężenie cukru we krwi znacznie spada, usunięcie zaś całkowite wątroby powoduje powstawanie znacznego niedocukrzenia krwi. Uszkodzenie wątroby przez zatrucie fosforem podczas zupełnego głodu zwierzęcia wywołuje bardzo duże niedocukrzenie krwi. Cukier jednak całkowicie nie znika z krwi; wskazuje to, że źródłem cukru poza wątrobą mogą być także i inne tkanki. Niedocukrzenie krwi z powodu niedostatecznego doprowadzenia cukru wątroby powstaje na tle różnych zatruć i chorób zakaźnych wskutek upośledzenia czynności wątroby. Doświadczenia z blokadą wątroby, a właściwie z blokadą jej układu siateczkowo-śródbłonkowego, wskutek której wątroba nie oddziaływa na zmiany zawartości cukru we krwi, wykazują, że powstaje wtedy znaczne niedocukrzenie krwi i zwierzęta takie giną mimo całkowicie zachowanych zapasów glikogenowych w wątrobie. Również niektóre środki farmakologiczne wywołują niedocukrzenie krwi, jak chinina, antypiryna i inne; środki te hamują procesy enzymatyczne w wątrobie. [patrz też: dentysta olsztyn, laserowe obkurczanie pochwy, Azeloglicyna ]

Powiązane tematy z artykułem: Azeloglicyna dentysta olsztyn laserowe obkurczanie pochwy